ميزان دستمزد بازيگران مشهور سينماي ايران هميشه مبهم بوده و هيچ ارگان و رسانه اي رسما مبالغ دستمزد اين بازيگران را اعلام نمي کند. دليل اين ابهام هر چه هست با اصول بازيگري در سينماي جهان در تضاد است. چرا که در هاليوود ميزان دستمزد بازيگران رسما اعلام مي شود و کسي ترسي از فاش شدن ميزان دستمزدش از بازي در فيلم را ندارد.
متاسفانه در سينماي ايران هيچ چيز بر مبناي اصول پايه گذاري نشده که حالا بخواهيم ميزان دستمزد بازيگران رسما اعلام شود. نکته قابل توجه سينماي ايران با هاليوود در اين است که در اعلام ميزان دستمزد بازيگران در سينماي ايران مي گويم فاش شدن(!)، اما در هاليوود مي گوئيم اعلام دستمزد! اين دو واژه دقيقا مقابل هم و در تضاد با هم هستند. اما براي اولين بار رضا استادي در برنامه «چهارسو» ارقامي از برخي بازيگران سينما را به صورت رسمي اعلام کرد:
حميد فرخنژاد 18 تا 30 ميليون تومان، پرويز پرستويي 40 تا 50 ميليون تومان، فاطمه معتمد آريا 30 ميليون تومان، ترانه عليدوستي 30 ميليون تومان، الناز شاكر دوست 35 تا 40 ميليون تومان، نيكي كريمي 45 ميليون تومان، جواد رضويان 60 ميليون تومان، ليلا حاتمي 45 ميليون تومان، باران كوثري 30 ميليون تومان، رضا عطاران 70 ميليون تومان، رضا كيانيان 30 ميليون تومان، امين حيايي 40 تا 60 ميليون تومان، مهران مديري 100 ميليون تومان، امير جعفري 30 ميليون تومان، كامبيز ديرباز 25 تا 30 ميليون تومان، مهناز افشار 40 ميليون تومان، شهاب حسيني 60 تا 70 ميليون تومان، عزتالله انتظامي 40 ميليون تومان، مجيد صالحي 15 تا 20 ميليون تومان، حامد كميلي 30 ميليون تومان، حامد بهداد 35 ميليون تومان، علي نصيريان 25 ميليون تومان، رضا شفيعي جم 40 ميليون تومان، اكبر عبدي 40 تا 50 ميليون تومان، محمدرضا فروتن 40 تا 60 ميليون تومان و بهرام رادان 50 ميليون تومان و هديه تهراني 100 ميليون تومان.
جنجال بر سر قرار داد محمدرضا گلزار
خبر قرارداد ميلياردي محمدرضا گلزار و تهيه کننده اي براي بازي در قسمت پاياني يک سريال و سه فيلم سينمايي بسته شد، که سرانجام با حکم معاونت سينمايي و مديرکل نظارت و ارزشيابي لغو شد. اما واکنش گلزار به اين جنجال چه بود؟ گلزار در گفتگويي عنوان کرد: «آيا وقتي تهيه کننده از فروش ميلياردي فيلم هايي که من در آن بازي مي کنم سود مي برد و با قيمت پانصد ميليون به رسانه هاي تصويري مي فروشد نبايد به دستمزد بازيگران و ساير عوامل فيلم که در توليد زحمت کشيده اند مبلغي اضافه کند؟»
فيلم پر حاشيه
خبر دستمزد 480 ميليون توماني حميد فرخ نژاد براي بازي در فيلم «استرداد» يکي ديگر از اخبار جنجال برانگيز سينماي ايران شده بود. شايعه بود که اين بازيگر براي 6 ماه حضور در فيلم پرخرج و دولتي «استرداد» ماهي 100ميليونتومان گرفته است. اين شايعه وقتي پررنگ تر شد که فرخ نژاد قراردادش با پروژه محمد (ص) را لغو کرد و به استرداد پيوست. محسن علي اکبري، تهيه کننده فيلم در گفتگويي عنوان کرد: «بازيگر بايد حقوقش را بگيرد، ما هم حقوقش را پرداخت کرديم. چون بازيگر ميتواند بگويد من ميروم سر يک فيلم ديگر. حميد فرخنژاد خيلي لطف داشت و يک ماه و نيم حقوقش را از ما نگرفت. ايشان ماهانه 80 ميليون تومان با ما قرارداد بسته بود. قراردادشان 400 ميليون ميشد که يک ماه و نيم را نگرفتند و فکر ميکنم حدود 300 ميليون تومان پرداخت شد. اين در حالي است که به نظر ميرسد با توجه به شرايط اقتصادي کشور و کاهش چشمگير رانتها و يارانههاي دولتي و شبه دولتي سينماي ايران بهخصوص در بخش خصوصي لزوم حرکت به سمت دستمزدهاي منطقي تر را کاملا احساس کردهاند.»
مهران مديري و دستمزد 1ميليارد و 700 توماني
مهران مديري كه آخرين حضورش در سينما به نقش كوتاهي در فيلم «پل چوبي» برميگردد با پيشنهاد ميلياردي يك تهيه كننده براي بازي در فيلمش روبهرو شده است. رقم قرارداد مديري يك ميليارد و 700 ميليون تومان است. قراردادي كه گويا چندي قبل امضا شده و گفته مي شود تهيه كننده پروژه اين مبلغ را طي دو فقره چك (يك فقره چك يك ميليارد توماني و يك چك700 ميليون توماني) به اين بازيگر پرداخت كرده است. فيلمي كه البته هنوز در مرحله پيش توليد قرار دارد و هنوز به مرحله فيلمبرداري هم نرسيده است. گفتني است اين پروژه از اداره نظارت و ارزشيابي وزارت ارشاد در دوره گذشته پروانه ساخت دريافت كرده است. مهران مديري هنوز واکنشي نسبت به انتشار اين خبر نشان نداده است.
نکته بحث برانگيز اين ماجرا پرداخت مبالغ ميلياردي به برخي از بازيگران سينما است که متاسفانه هيچ منبع موثق و ارگاني بر صحت و سقم اين مسئله صحه نمي گذارد. متاسفانه قراردادهاي نجومي بازيگران در شرايطي مطرح ميشود که هنرمندان تئاتر همواره با مشکل مالي روبرو بوده و يکي از مهمترين معضلات آنها عدم پرداخت دستمزدها به شمار ميرود. اخيرا خبري مبني بر رقم قرارداد يک ميلياردي مهران مديري با يکي از تهيه کنندگان سينما براي بازي در يک فيلم سينمايي منتشر شده است.
قراردادي كه گويا چندي قبل امضا شده و گفته مي شود تهيه كننده پروژه اين مبلغ را طي دو فقره چك (يك فقره چك يك ميليارد توماني و يك چك700 ميليون توماني) به اين بازيگر پرداخت كرده است. فيلمي كه در مرحله پيش توليد قرار دارد و هنوز به مرحله فيلمبرداري نرسيده است. هنوز هيچ منبع موثقي اين خبر را تائيد يا تکذيب نکرده است. البته با وجود رانت خواري هاي بيشمار در کشور پرداخت چنين مبلغي به برخي از بازيگران سينما خيلي هم دور از انتظار نيست.
منبع: خبرگزاری آریا


